Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

A vegyszermentes és költséghatékony tavaszi nagytakarítás kellékei

2022.03.09 10:00

Vagyunk egy jó páran, akik a tavasz beköszöntét egy kiadós takarítással “ünneplik” és felforgatják otthonukat az utolsó zugig. Az első napsugarak szó szerint rávilágítanak a gyermek tenyértől, vagy esőtől maszatos ablakokra, a porcicák táncára a spájzban lévő szekrény tetejére. Ilyenkor célszerű minden sarkot és nehezen elérhető felületet alaposan megtakarítani, azokat a szögleteket is, amelyeket az átlag hétköznapi, vagy hétvégi takarításkor figyelmen kívül hagyunk.

A vegyszermentes és költséghatékony tavaszi nagytakarítás kellékei

Mai blog cikkünkben hoztunk néhány természetes, vegyszermentes házi praktikát, amelyekkel környezetkímélő lesz a takarítás. Elég csupán néhány otthon előforduló kellék és már kezdődhet is a suvickolás, porolás!

Azon túl, hogy a vegyszermentes takarítás jótékonyan hat bőrünk, egészségünk és családunk egészségére is, pénztárcánk is meghálálja azt, hiszen számos tisztítószert fillérekből meg tudunk vásárolni, sőt, egyszerű, otthon előforduló anyagokat fogunk alkalmazni!

Mit értünk öko tisztítószerek alatt?

Lényeges, hogy ugyan mennyiségükből adódóan mesterségesen, iparilag előállított anyagokról beszélünk, amelyek azonban a természetben is megtalálhatók és ami a legfontosabb: lebomlanak, így nem roncsolják a környezetet, olyan mértékben, mint a hagyományos tisztítószerek. Érdemes észben tartani azonban, hogy tisztító és fertőtlenítő hatásuk miatt ezen szerek is csekélyebb mértékben ugyan, de maró hatásúak, így fontos a mértékek megtartása!

Mire lesz szükséged?

Talán kitaláltad már, hogy a vegyszermentes takarítás alapkellékei a citrom, citromsav, szódabikarbóna, mosószóda, fehérítő és az ecet. Ezek a legtöbb háztartásban előforduló termékek, azonban bármelyik üzletben már beszerezhetők.

Mire használd őket?

Citrom

A citrom kiváló vízkőoldó, zsíroldó, így a fürdőszobában és a konyhában is megállja a helyét. Hatékony tisztító funkcióján túl szagtalanít és használata után kellemes, citrusos illat járja át otthonunkat.

Citromsav

Hasonlóan a citromhoz, a citromsav elsősorban erős vízkőoldó tulajdonsággal bír, így a fürdőszobában bizonyul remek választásnak a zuhanykabin, mosdókagyló és toalett tisztítására.

Ecet

Az ecetet szúrós szaga miatt sokan nem kedvelik, mint takarítószer, azonban kiváló fertőtlenítő hatású, így felmosáshoz, vagy a nyílászárók tisztításához ideális választás lehet. Remekül oldja a vízkövet, szóval érdemes betárazni belőle a tavaszi nagytakarításra!

Mosószóda

A mosószódát bátran alkalmazhatjuk mint általános tisztítószer, így takarításhoz, mosogatáshoz, vízlágyításhoz vehetjük hasznát. Ezen felül a szennyesünket is kezelésbe vehetjük mosószódával, hiszen a ruhák áztatásához, mosásához is hibátlan szer.

Szódabikarbóna

Szódabikarbónát elsősorban penészölő szerként és duguláselhárításra alkalmazzuk. Mindemellett kiváló szagtalanító hatása segít otthonunkat tisztán tartani.

Válts!

Egy újabb költséghatékony módszer a tartós takarítóeszközök megvásárlása! Ugyan az első körben több pénzbe fognak kerülni ezek a kellékek, hosszú távon kifizetődik! Váltsd le az egyszer használatos papírtörlőket törlőrongyokra, takarító kendőkre! Használj luffa szivacsot, vagy a manapság egyre inkább teret nyerő bio kókusz és kender szivacsokat, amelyekről takarítás során nem szakadnak le apró kis mikroműanyagok!

Most már minden információ rendelkezésedre áll, hogy a vegyszermentes takarítás útjára léphess! Szerezd be a legfontosabb kellékeket az Ecohaztartas.hu oldaláról és kezdődjön munka!