Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Amit a Matcháról tudni kell

2022.02.23 10:00

A Matcha egy zöld tea fajta, amelyet porrá őrölnek és ezt a port használjuk fel mi, fogyasztók. Jellegzetes zöld színe abból fakad, hogy a teanövényeket még a betakarítás előtt közvetlen napfénytől elzárják, így a növények magasabb klorofill -és antioxidáns tartalommal kerülnek betakarításra és ez eredményezi vibráló árnyalatát.

Amit a Matcháról tudni kell

Fogyaszthatjuk teaként, kávéként, de egyre elterjedtebb a süteményekben, főételekben, vagy díszítésként való alkalmazása is.

Honnan ered a Matcha?

A Matchát már a buddhista szerzetesek is fogyasztották 800 évvel ezelőtt, hogy segítse őket meditációs folyamataik során. Mára a Japán gasztrokultúra elengedhetetlen részét képezi. A XXI. század törekvései nyomán az egész világon méltán vált ismertté ez a zöld csoda - a tudatos táplálkozással kapcsolatos mozgalmak segítették elterjedését, ugyanis mint az egyik legegészségesebb táplálék-kiegészítőként tartják számon.

A Matcha jótékony hatásai:

Számos élettani folyamathoz pozitívan hozzájárul: anyagcsere gyorsító hatásától kezdve, a stressz csökkentésén át, a koncentrálóképsség növeléséig szervezetünk működését segíti, ezért számos érv szól a fogyasztása mellett! Nézzünk meg néhányat!

Memória és koncentrációképesség:

A Matchában található aminosav, vagy L-theanine segíti a szervezet ideális dopamin- és szerotonin-szintjének fenntartását, tehát növeli a koncentrációt, mentálisan és fizikálisan is energizál, nyugtat és ami a legfontosabb: csökkenti a stresszt. Az L-theanine fokozza az agya alfa-hullám termelődését, elősegítve ezzel a koncentrációt, teljesítőképességet.

Sejtvédelem:

Az ORAC értékeit tekintve (Oxygen Radical Absorbance Capacity=oxigéngyök elnyelő kapacitás) a Matcha tartalmaz legnagyobb koncentrációban antioxidánsokat, maga mögé utasítva a zöldségeket és gyümölcsöket. Az antioxidánsok felelősek azért, hogy megkössék és eltávolítsák a szervezetben felszabadult szabadgyököket, amelyek a rákos sejtek kialakulásáért is nagy mértékben felelnek.

Zsírégető hatás:

A Matcha hatékonyan segíti a zsírsejtek lebontásáért felelős enzimek szervezetbe való beépülését. Magas klorofilltartalma felelős a szervezet méreganyagoktól való megtisztításában. Edzés előtt fogyasztva akár 25%-kal több zsírt tudunk elégetni.

A Matcha íze:

Sok más teával, vagy kávéval ellentétben a Matcha önmagában, édesítés és egyéb ízesítők hozzáadása nélkül is nagyon finom, egyáltalán nem keserű, gyakran reflektálnak rá, mint “zöld”, vagy “természet” ízű ital.

A matcha koffeintartalma:

A Matcha több koffeint tartalmaz, mint a hagyományos, szűrővel készített teák, hiszen a levelek porrá őrlésének folyamata során nem veszít annyit aromáiból és a leveleket felépítő kivonatokból. Egy teáskanálnyi Matcha megközelítőleg 70 mg koffeint tartalmaz.

A szokásos teázással szemben, Matcha fogyasztásakor a teljes tealevelet elfogyasztjuk, így érhetjük el, hogy szervezetünk megkapja minden jótékony hatását és antioxidánsait.

Ennyi pozitív tulajdonság mellett nehéz lenne nem letenni a voksunkat a Matcha mellett. Próbáld ki Te is, válaszd az Ecohaztartas.hu Matcha porát, vagy kapszuláit a látványos eredmények elérése érdekében!