Amit a Matcháról tudni kell
A Matcha egy zöld tea fajta, amelyet porrá őrölnek és ezt a port használjuk fel mi, fogyasztók. Jellegzetes zöld színe abból fakad, hogy a teanövényeket még a betakarítás előtt közvetlen napfénytől elzárják, így a növények magasabb klorofill -és antioxidáns tartalommal kerülnek betakarításra és ez eredményezi vibráló árnyalatát.
Fogyaszthatjuk teaként, kávéként, de egyre elterjedtebb a süteményekben, főételekben, vagy díszítésként való alkalmazása is.
Honnan ered a Matcha?
A Matchát már a buddhista szerzetesek is fogyasztották 800 évvel ezelőtt, hogy segítse őket meditációs folyamataik során. Mára a Japán gasztrokultúra elengedhetetlen részét képezi. A XXI. század törekvései nyomán az egész világon méltán vált ismertté ez a zöld csoda - a tudatos táplálkozással kapcsolatos mozgalmak segítették elterjedését, ugyanis mint az egyik legegészségesebb táplálék-kiegészítőként tartják számon.
A Matcha jótékony hatásai:
Számos élettani folyamathoz pozitívan hozzájárul: anyagcsere gyorsító hatásától kezdve, a stressz csökkentésén át, a koncentrálóképsség növeléséig szervezetünk működését segíti, ezért számos érv szól a fogyasztása mellett! Nézzünk meg néhányat!
Memória és koncentrációképesség:
A Matchában található aminosav, vagy L-theanine segíti a szervezet ideális dopamin- és szerotonin-szintjének fenntartását, tehát növeli a koncentrációt, mentálisan és fizikálisan is energizál, nyugtat és ami a legfontosabb: csökkenti a stresszt. Az L-theanine fokozza az agya alfa-hullám termelődését, elősegítve ezzel a koncentrációt, teljesítőképességet.
Sejtvédelem:
Az ORAC értékeit tekintve (Oxygen Radical Absorbance Capacity=oxigéngyök elnyelő kapacitás) a Matcha tartalmaz legnagyobb koncentrációban antioxidánsokat, maga mögé utasítva a zöldségeket és gyümölcsöket. Az antioxidánsok felelősek azért, hogy megkössék és eltávolítsák a szervezetben felszabadult szabadgyököket, amelyek a rákos sejtek kialakulásáért is nagy mértékben felelnek.
Zsírégető hatás:
A Matcha hatékonyan segíti a zsírsejtek lebontásáért felelős enzimek szervezetbe való beépülését. Magas klorofilltartalma felelős a szervezet méreganyagoktól való megtisztításában. Edzés előtt fogyasztva akár 25%-kal több zsírt tudunk elégetni.
A Matcha íze:
Sok más teával, vagy kávéval ellentétben a Matcha önmagában, édesítés és egyéb ízesítők hozzáadása nélkül is nagyon finom, egyáltalán nem keserű, gyakran reflektálnak rá, mint “zöld”, vagy “természet” ízű ital.
A matcha koffeintartalma:
A Matcha több koffeint tartalmaz, mint a hagyományos, szűrővel készített teák, hiszen a levelek porrá őrlésének folyamata során nem veszít annyit aromáiból és a leveleket felépítő kivonatokból. Egy teáskanálnyi Matcha megközelítőleg 70 mg koffeint tartalmaz.
A szokásos teázással szemben, Matcha fogyasztásakor a teljes tealevelet elfogyasztjuk, így érhetjük el, hogy szervezetünk megkapja minden jótékony hatását és antioxidánsait.
Ennyi pozitív tulajdonság mellett nehéz lenne nem letenni a voksunkat a Matcha mellett. Próbáld ki Te is, válaszd az Ecohaztartas.hu Matcha porát, vagy kapszuláit a látványos eredmények elérése érdekében!