Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Az algák és azok szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

2022.08.22 10:00

Algákat már több ezer éve fogyasztanak az emberek, azok jótékony, egészségre gyakorolt rendkívül pozitív hatásai miatt. Manapság egyre nagyobb teret nyernek az algakivonatot tartalmazó vitaminok, étrend-kiegészítők, melyek rendszeres szedése is hozzájárul egészségünk védelméhez. Nézzük meg melyek is ezek az algák és mit érdemes tudni róluk!

Az algák és azok szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

Mi az az alga?

Az első algák már 3,5 milliárd éve megjelentek a Földön és az ember már az őskortól kezdve fogyasztotta is táplálékként.

Az algák (moszatok) olyan egy- vagy többsejtű élőlények, növények, amelyek szövettel, gyökérzettel, levéllel, terméssel nem rendelkeznek. Méretüket tekintve az egészen mikroszkopikus típusoktól kezdve a méteres fajokig találkozhatunk velük. A legnagyobb és a legkisebb földi növények is az algák között találhatók meg, előbbiek 50-300 méteres, míg utóbbiak 0,5-3 nanométeres tartományból kerülnek ki.

Életterük igen diverz: megjelenhetnek a szárazföld, sós és édesvizek, levegő, szerves élőlények (így például fák törzse), sziklák, hó, jég felszínén vagy mélyén is különböző állapotokban.

A szervezet számára legfontosabb mikroalga típusok a Spirulina és a Chlorella, melyek rendkívül gazdagok könnyen felszívódó tápanyagokban, vitaminokban és ásványianyagokban.

Spirulina:

A Spirulinára gyakran, mint kék-zöld baktérium hivatkoznak. Mind édes és sós vízben megtalálható algafaj. Különleges és magas ásványianyag és nitrogéntartalma, valamint az esszenciális aminosavak összetétele miatt kedvelt étrend-kiegészítő. Antioxidánsokban gazdag, ami segíti az immunrendszer erősödését és annak megfelelő működését.

A Spirulina megfelelő napi adagját 1-3 gramm mennyiségben határozzák meg, azonban még 10 gramm elfogyasztása is hatékonynak bizonyul.

Rendkívül magas az ásványianyag tartalma: A-vitamin, B12-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, valamint béta-karotin, cink és magnézium tartalma említésre méltó, melyek segítségével csökkenthető a fáradékonyság és a megfázásos betegségek könnyebben kezelhetők.

Chlorella:

A Spirulinához hasonlóan a Chlorella is szintén magas fehérje- és ásványianyag tartalommal bír, itt azonban még kiemelkedően fontos a fitohormon, ami egy úgynevezett “növekedési faktor”, amely a daganatok növekedésének lassításában vesz részt, így hatással van az immunrendszer erősödésére is. Kiváló méregtelenítő hatása révén képes eltávolítani a szervezetben felhalmozódott nehézfémeket és egyéb káros vegyületeket.

Érdekesség, hogy amellett, hogy étrend-kiegészítőként alkalmazzák, a Chlorella biodízel üzemanyagként is felhasználható.

 

Jól látható, hogy az algák életünk és szervezetünk minden terén jó szolgálatot biztosítanak. A felsorolt pozitív tulajdonságokon felül hatékonyan alkalmazhatók magasvérnyomás, vérszegénység, vagy a bélrendszer regenerálása során.Tárazz be otthonra Te is az Ecohaztartas.hu minőségi algaporaiból és élvezd a Spirulina, Chlorella és egyéb algák kedvező élettani hatásait és szervezetre gyakorolt pozitívumait.