Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Az illatosítás rövid története

2022.06.01 10:00

Ma már egyre gyakoribb szokás, hogy otthonunkat, textíliáinkat - így a függönyöket, kanapé huzatokat, de akár a gardróbok belső tereit is - légfrissítőkkel, illatpárnákkal látjuk el annak érdekében, hogy ezen felületek friss, kellemes aromát árasszanak magukból.

Az illatosítás rövid története

Nézzük meg, hogy honnan ered ez a mára igen felkapott szokás és melyek a mesterséges illatosítók hátrányai.

A lakásparfümök, légfrissítők, illatosító spray-k használata még sok háztartásban napjainkban is újkeletűnek számítanak, a hagyomány nagyon régre, már az ősidőkre vezethető vissza. Már ezen embertípus is felfedezte az illatokat, azok erejét és kellemes hatását különböző növényeken, virágokon, terméseken keresztül.

Az első illatosított terek

A tudatos illatosítás több ezer éve, már az őskorban elkezdődhetett, amikor is az ősember a barlangokba különböző gyógynövényeket, virágokat hordtak, hogy elűzzék a kellemetlen szagokat, és illatosan tartsák lakhelyüket. Az ókorról már maradandó emlékek is fennmaradtak, amelyek bizonyítják, hogy már akkoriban elkezdtek “parfümöt” használni a kor emberei, ezt leginkább még fenyőtömjén, vagy mirha formájában. Számos recept is fennmaradt az ókorból, amelyek arra utalnak, hogy az illóolajok előállítása fontos feladatnak számított, hiszen spirituális és relaxáló funkciója miatt egyaránt alkalmazták.

Jelentős illatosított terek voltak még a temetők. Erre a régészek által az iraki Kurdisztán tartomány Zagrosz hegységében fellelt sírkő leletek adtak tanúbizonyságot. Ezen nyughelyek kiásását követően derült fényt, hogy azok számos egykori virág maradványt tartalmaztak, amelyeket természetesen már csak pollen formájában sikerült azonosítani. A feltárt virágok között több színű és aromájú típus is előfordult, azonban volt egy típus, amelyből kiemelkedően sok volt, ez pedig a mályvarózsa volt, amely élénk színéről és intenzív illatáról ismeretes.

A középkori Európában a Közel-Kelet, valamint a mediterrán éghajlatú területek citrusos illatai terjedtek el és ezen régiók hozták el kontinensünk számára is az illatok élvezetét, amely hatalmas rajongásnak örvendett és napról-napra vált egyre ismertebbé és alkalmazottá az illatosítás. A - főleg - tehetős emberek mértéktelenül bántak az illatszerekkel, pazaroltak; illatosított fürdővízben áztatták testüket, hajukra, testükre permetezték az illatokat, hálószobájukban a függönyökre, ágyakra fújták a nedűt, de még lovaskocsijukat és lovaikat is illatosították.


A kellemes illatok mindenki számára jólesően hatnak, hiszen befolyásolják hangulatunkat, érzelmeinket, viselkedésünket. Bármilyen térbe, vagy otthonba való belépéskor az illat az első, amit azonosítunk, a berendezést, tárgyakat, csak ez után vesszük szemügyre. Vásárolj Te is környezetkímélő, vegyszermentes légfrissítőket és textil illatosítókat, vagy illóolajokat az Ecohaztartas.hu oldaláról és varázsold el saját magad, vagy vendégeid érzékszerveit.