Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Tudj meg mindent a zöld hulladékról, vagyis az organikus hulladék szelektív gyűjtéséről!

2024.02.16 17:56

Az organikus hulladék szelektív gyűjtése egyre fontosabbá válik a fenntartható környezetvédelem szempontjából. A zöld hulladék, más néven organikus hulladék, a természetes eredetű anyagokból származik, például az élelmiszer-maradékokból, kerti hulladékból és egyéb biológiailag lebomló anyagokból. A hulladékkezelés terén történt változásoknak köszönhetően, Magyarországon is elkezdődött a háztartási biohulladékok szelektív gyűjtése.

 

 

Tudj meg mindent a zöld hulladékról, vagyis az organikus hulladék szelektív gyűjtéséről!

A háztartási biohulladék gyűjtésének előnyei és környezeti hatásai

Az Európai Unió Hulladék Keretirányelve célul tűzte ki, hogy a hulladékok 65%-át újra kellene hasznosítani. Ennek részeként 2024-től kötelezővé válik a háztartásokban keletkező organikus hulladékok külön gyűjtése és újrahasznosítása. Ennek számos előnye és környezeti hatása van.

Az organikus hulladék komposztálása rendkívül értékes erőforrást jelent. A háztartási hulladékok 30%-a tekinthető organikus hulladéknak, amelyek eddig nagyrészt a szemétlerakókban vagy hulladékégetőkben kötöttek ki. Az organikus hulladékok komposztálása azonban lehetőséget nyújt arra, hogy ezeket az anyagokat újrahasznosítsuk. A komposztálás során keletkező terméket szerves talajjavító anyagként használhatjuk fel, ami hozzájárul a talaj minőségének javításához.

Az organikus hulladék szelektív gyűjtése továbbá csökkenti a szemétlerakók terhelését és a hulladékégetésből származó károsanyag-kibocsátást. Az organikus hulladék lerakóba kerülve a magas víztartalom miatt csökkenti a hulladéklerakó hatékonyságát, míg az égetés során a konyhai maradékok metán kibocsátása hozzájárul a klímaváltozáshoz. A szelektív gyűjtés és újrahasznosítás révén az organikus hulladék környezeti hatásai jelentősen csökkenthetők.

Ki kapja meg először a zöld hulladék gyűjtőedényt?

Az organikus hulladék szelektív gyűjtése először csak a lakosságot érinti. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi az első ütemben a gyűjtést. 2024 elején kezdik meg a szolgáltatást és első körben 460 ezer embert vonnak be a házhozmenő gyűjtésbe. A szolgáltatás indulási helyszínei közé tartoznak Budapest XI. és XXI. kerülete, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár és Gyula, valamint Békés társasházi övezetei.

A második ütemben, 2025-től további 1,5-2 millió lakost vonnak be a rendszerbe, elsősorban a vármegyék közigazgatási központjait és nagyobb városokat érintve. Az organikus hulladék szelektív gyűjtése fokozatosan terjed ki az országban, és az ígéretek szerint 2025 végére a nagyvárosi környezetben teljes lesz a gyűjtés.

Mi történik a begyűjtött zöld hulladékkal?

Az összegyűjtött zöld hulladékot a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. a komposztáló üzemébe szállítja. Itt a hulladékot speciális komposztálási folyamatnak vetik alá, amely során a zöld hulladék lebomlik és komposztot képez. A komposztot később a talajjavítás és növénytermesztés során lehet hasznosítani.

A zöld hulladék komposztálása nem csak környezetbarát megoldás, hanem gazdaságilag is előnyös lehet. A komposztálás során keletkező terméket értékesíthetik mezőgazdasági cégek vagy kertészetek, ami hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz és a tápanyagok visszaforgatásához.

Mit lehet tenni a barna kukával?

A barna kukába kizárólag az organikus hulladékot lehet elhelyezni. Ide tartoznak az élelmiszer-maradékok, a kerti hulladék, a falevelek, a növényi szárak és egyéb biológiailag lebomló anyagok. Fontos azonban, hogy ne kerüljön be a kukába műanyag, fém vagy egyéb nem-biológiailag lebomló anyag.

A barna kukába helyezett hulladékot a lehető legjobban ki kell használni. Az otthoni komposztálás egy jó lehetőség, amely során saját komposztot készíthetünk a kertünk számára. Ehhez szükségünk van egy komposztáló edényre vagy komposztálóhelyre, ahol a zöld hulladék lebomlik és komposztot képez. A komposztot később felhasználhatjuk a növények tápanyagellátására.

A konyhákban keletkező szerves hulladékok mehetnek bele:

 • gyümölcsök és zöldségek maradékai (héjak, csutkák, levelek, torzsák, szárak),
 • kávézacc, teafű (viszont a filter nem),
 • fűszerek,
 • tojáshéj,
 • főtt ételmaradékok,
 • pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek,
 • húskészítmények,
 • csokoládék, műzlik, kukoricapelyhek,
 • tejtermékek,
 • szószok, öntetek,
 • konzervek, befőttek tartalma.

Ami viszont nem való bele:

 • csont,
 • élelmiszerek csomagolása,
 • porzsák, porszűrő,
 • papírzsebkendő, pelenka,
 • cigarettacsikk.

Hogyan lehet hatékonyan csökkenteni a háztartási hulladékot?

Az organikus hulladék szelektív gyűjtése mellett számos más módon is csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét. Az alábbiakban néhány tippet találsz, hogyan lehet hatékonyan kezelni a hulladékot:

 1. Elkerülheted az élelmiszer-pazarlást: Vásárlás előtt tervezd meg a heti menüt, és csak annyi élelmiszert vásárolj, amennyire valóban szükséged van. Használd fel az élelmiszer-maradékokat, vagy komposztáld őket.

 2. Újrahasznosítás: Gondold át, hogy az adott tárgyat újrahasznosíthatod-e, mielőtt a szemétbe dobod. Például, használd újra a műanyag palackokat, vagy használj textilzacskót a bevásárláshoz.

 3. Csökkentsd a csomagolási hulladékot: Válassz újrahasznosítható vagy kevésbé csomagolt termékeket, és kerüld az egyszer használatos műanyagokat.

 4. Komposztálás: Ha van kerted, létesíts komposztáló helyet, és használd fel a zöld hulladékot a komposztálás során keletkező tápanyagokkal.

 5. Szelektív gyűjtés: Tartsd szem előtt a különböző hulladékfajták szelektív gyűjtését, és használd ki a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Hogyan lehet elősegíteni a zöld hulladék szelektív gyűjtését?

A zöld hulladék szelektív gyűjtése érdekében fontos, hogy mindenki aktívan részt vegyen a folyamatban. Néhány tipp, hogyan lehet elősegíteni a zöld hulladék szelektív gyűjtését:

 • Tájékoztasd magad és másokat a zöld hulladék szelektív gyűjtésének fontosságáról és előnyeiről.
 • Használj megfelelően jelölt zöld hulladék gyűjtőedényeket, és helyezd azokat ki a rendeltetésszerű módon.
 • Gondoskodj róla, hogy a zöld hulladékot külön gyűjtsék és szállítsák el a megfelelő helyre.
 • Ha van lehetőség, komposztálj otthon, és használd fel a komposztot a kertedben vagy növényeid tápanyagellátására.
 • Vegyél részt a helyi kezdeményezésekben és programokban, amelyek célja a hulladék csökkentése és a fenntartható életmód népszerűsítése.

Összegzés

Az organikus hulladék szelektív gyűjtése és komposztálása kulcsfontosságú lépés a hulladékkezelés terén. A zöld hulladék újrahasznosítása nem csak környezetvédelmi előnyökkel jár, hanem lehetőséget ad arra, hogy értékes talajjavító anyagot hozzunk létre. A zöld hulladék szelektív gyűjtése mellett fontos, hogy mindannyian aktívan részt vegyünk a hulladékcsökkentésben, és megpróbáljuk minimalizálni a háztartási hulladék mennyiségét. A fenntartható életmódra való áttérés és a hulladékkezelés tudatosabb megközelítése hozzájárulhat a környezetünk és saját jövőnk védelméhez.

 

TERMÉKEK:

BOKASHI ORGANKO ESSENTIAL KONYHAI KOMPOSZTÁLÓ

Bokashi Organko komposztáló starter kultúra