Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Csodaszer a XVI. századból: A több száz éves svájci receptúra alapján készült gyógynövénykivonat

2021.09.13 16:40

Az Arquebusade vizet az 1500-as években az élet elixírjének is nevezték. Ez nem véletlen, hiszen sokszor mentette meg a sérült katonák életét. Később a királyi udvarban az udvarhölgyek is előszeretettel használták bőrük ápolására ezt a 100%-ig természetes gyógynövénykivonatot, amely a mai napig lenyűgöz minket hatékonyságával

Csodaszer a XVI. századból: A több száz éves svájci receptúra alapján készült gyógynövénykivonat

Az elixir története egészen a 16. század elejéig nyúlik vissza. I. Ferenc francia király utasításba  adta szerzeteseknek, hogy készítsenek hatékony gyógynövénykivonatot a katonák számára az arquebusade puska (nehézpuska, muskéta) által okozott lőtt sebek gyógyítására.

Elixír

Az Arquebusade Elixír 24 gyógynövény kivonatát tartalmazza

A kivonatot végül a St-Antoine monostor (Vercors) szerzetesei készítettek el, nevét pedig a nehézpuska lövéséről (coup d’arquebuse) kapta: Eau vulnéraire d’Arquebusade azaz az Arquebusade puskalövés sebforrasztó vize névre keresztelték. 

Az Arquebusade Elixir nemcsak a kíméletlen harcok során szerzett testi sérülések, vágások, szúrások, égések, ütések, ficamok, zúzódások, horzsolások és fagyások kezelése során bizonyult hatékonynak, de számtalan más területen is sikerrel vetették be.

Alkalmasnak találtatott lábon, arcon, testen kialakult sebek, múlni nem akaró bőrbajok, felfekvések gyógyítására, eredményesen enyhítette a hosszú menetelés okozta comb-, vádli- és lábfájdalmakat, a bakancs okozta kellemetlenségeket, úgy mint törés, kisebesedés, zsibbadás és gyógyír volt a a nehéz terheléstől kialakult hát-, derék- és nyakfájdalmakra.  Hatékonyságának hála, a XVI. században a francia seregek katonai orvosságok listájára is felkerült, sőt, a Napkirály, azaz XIV. Lajos patikusa is használta.

A csodaszer híre hamar elterjedt a lakosság körében is, 

így az 1500-as évek közepétől ők is használni kezdték bőrbajokra és testi fájdalmakra. A hadseregben mindennapos sérülések mellett a szájban lévő sebekre, fertőzésekre, fogínysorvadásra, torokfájdalomra és fogfájásra is hatékony megoldást jelentett, így nem csoda, hogy sokan elengedhetetlen kincsként tartották a szekrényeikben, hogy baj esetén azonnal kéznél legyen.

Ez sok háztartásban ma sincs másként, hiszen az Arquebusade víz nem tűnt el és nem is merült feledésbe az évszázadok folyamán. Az 1790-es években két lausanne-i patikusnak hála, a recept fennmaradhatott és tovább öröklődhetett az utókor számára.

Az évszázadok során írásos dokumentumok, levelezések, eredeti számlák maradtak fent az eredeti Arquebusade vízről. Ma az ősi hagyományokhoz hűen, egy svájci manufaktúra készíti az 1600-as években leírt eredeti recept alapján az eredeti Arquebusade Elixirt – pontosan olyan nagy gonddal és hozzáértéssel, mint ahogyan azt tették az 1500-as évek elején élt francia szerzetesek: az Alpokban őshonos gyógynövényeket közvetlenül a leszedés után még frissen feldolgozzák.

Svájci elixír

A termék összetevői közül néhány gyógynövény (pl. szíveslevelű gubóvirág) az Alpokban őshonos

Az eredeti Arquebusade Elixir az alábbi gyógynövények kivonatait tartalmazza koncentrált formában:

apróbojtorján, betonikafű, borsmenta, cickafarkfű, csomós görvélyfű, édeskömény, ezerjófű, ezüstös hölgymál, fehér üröm, fekete nadálytő, fekete üröm, gombaernyő, izsóp, kamilla, körömvirág, lándzsás útifű, orbáncfű, orvosi veronika, orvosi zsálya, réti margitvirág, százszorszép, szíveslevelű gubóvirág, varjúháj, vasfű

A növényeket egy speciális desztillációs eljárással dolgozzák fel, 

az így nyert kivonaton, vízen és alkoholon kívül semmilyen más összetevőt nem tartalmaz, mentes különböző vegyszerektől, adalékanyagoktól, környezetkárosító összetevőktől. A gyógynövényekkel történő kezelések izopátiás hatásokkal rendelkeznek, ami annyit jelent, hogy nem a tüneteket nyomják el, hanem a testet és a bőrt táplálva segítik a gyógyulási folyamatokat, így a test bármely pontján sikeresen alkalmazhatók, ennek köszönhetően az  Arquebusade Elixir a mai napig széles körben felhasználható.

Természetes arcápolás

Az elixir hatékonyan alkalmazható arc- és bőrápolásra

Használatával számos szépségápolási és gyógyhatású készítményt kiválthatunk. 

Remekül alkalmazható az arcon ránctalanító krém helyett bőrfiatalításra vagy arctisztító tonik helyett a pórusok tisztítására.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően használható kézfertőtlenítőként, sebek sterilizálására, szájvízként a száj és a fogak higiéniájának fenntartására, afták kezelésére, gomba elleni krémek helyett láb- és körömgomba ellen.

Mivel hatékonyan lép fel a kellemetlen szagokkal szemben, alkalmazható dezodor vagy lábizzadást gátló spray helyett is.

Az elixir előnyös tulajdonságait kiaknázhatjuk továbbá, ha hajszeszként alkalmazzuk, bőrnyugtató hatását napégés vagy rovarcsípés okozta fájdalom enyhítésére használhatjuk, sőt akár szemölcsöket is kezelhetünk vele.

Az Arquebusade Elixir szinte esszenciális a tudatos megoldásokat kereső háztartásokban. Amellett, hogy számos olyan szépségápolási és gyógyhatású készítményt kivált és múl felül hatékonyságban, amelynek előállítása és csomagolása ártalmas a környezet számára, kizárólag olyan összetevőket tartalmaz, amelyek nem károsítják az állat- és növényvilágot. Használata egyszerű, hatékonyságáról számos területen kaphatunk szemmel látható bizonyítékot.