Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Folttisztítási praktikák

2022.06.17 10:00

Beköszöntött a nyár: a frissen nyírt fűben ülés és a ruhákon száradó gyümölcsfoltok időszaka. Az évnek azonban nem csak ezen periódusa okozhat makacs foltokat, tűnni nem akaró pecsétnyomokat viseletünkön. Ha nem szeretnél órákon át vesződni a fürdőszobában a lavór fölött görnyedve suvickolni a koszos holmikat, akkor mutatunk néhány jól bevált házi praktikát, melyek összetevői nagy eséllyel fellelhetők a konyhádban, vagy  akamrában és amelyekkel gyerekjáték lesz a folttisztítás!

 

Folttisztítási praktikák

Citromlé:

Nemcsak a nyári limonádé elkészítéséhez elengedhetetlen kelléke a konyhának, de tökéletesen alkalmazható például fű okozta foltok, vagy izzadtságfoltok ellen! A problémás területet alaposan dörzsöld át citromlével, majd mosd ki a ruhát. Érdemes először tesztelni egy kevésbé szem előtt lévő területen, vagy a zsebeknél, hogy a citromsav kifakítja-e az anyagot. Ha igen, akkor használj inkább szalmiákszeszt.

Ecet:

A tisztítani kívánt felületre önts 20%-os ecetet, majd amennyiben az igénybe vett anyag engedi, mosd ki azt a lehető legmagasabb hőfokon.

Mosogatószer:

Nők számára biztosan nem ismeretlen jelenség, hogy az arckrémek, dekorkozmetikumok a felsők, blúzok nyakánál foltot hagynak. Ez egyszerűen orvosolható, ha egy kis mosogatószert nyomsz a kezelendő felületre és hagyod hatni néhány percig.

Só:

Természetesen nyáron sérüléseket is könnyebben szerzünk, lévén, hogy lenge, rövid ruhákat hordunk. Egy véletlen mozdulat bizony okozhat vérző sebeket és véres ruhákat. A beszáradt foltot néhány perc alatt erősen dörzsöld át sós vízzel, majd a ruhadarabot tedd a mosógépbe és mosd ki.

Sampon:

Nem is gondolnánk, hogy eredeti rendeltetésén túl milyen hasznos tud lenni egy üveg sampon, hiszen kiváló zsíroldó. Mosás előtt a foltot dörzsöld be samponnal - a textilt ne nedvesítsd be, majd ezután tedd a mosógépbe a ruhát.

Borotvakrém:

Nagy eséllyel minden háztartásban található borotvakrém. Kiválóan alkalmazható színes italok, gyümölcslevek ellen. A tisztítani kívánt területet itasd fel száraz törlőkendővel, majd egy nedves ruhával, ezután pedig nyomj egy kis krémet a felületre. A továbbiakban töröld át ismét nedves szivaccsal, vagy kendővel és a foltnak nyoma sem lesz!

Savanyú tej/citromlé + só + hő:

Érdekes trió, ugye? Azonban nagyon hatásos például rozsdafoltok ellen. A rozsdával szennyeződött felületet áztasd savanyú tejbe, vagy citromlébe, dörzsöld be sóval, majd tedd a tűző napra, amíg ki nem szárad. Ez után mosd ki.

Hideg vagy papírzsebkendő + langyos vasaló:

Talán mindenkivel megesett már, hogy 1-1 viaszcsepp a ruhára került gyertyázás során. Tedd a problémás ruhadarabot a fagyasztóba legalább 2 órára, így a viasz lekaparható. Működőképes opció lehet még, ha a textíliára papírzsebkendőt helyezel és levasalod langyos vasalóval. Ha a zsebkendő felszívta a viaszt, már moshatod is a ruhát!

 

Ha házi praktikák helyett inkább kész termékek segítségével szállnál szembe a makacs foltokkal, akkor válaszd az Ecohaztartas.hu folttisztítóit és fehérítőit!