Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Hulladék és háztartás

2022.08.01 10:00

Elgondolkodtál már azon, hogy vajon hol keletkezik a legtöbb hulladék az otthonodban és Te kifejezetten a háztartás melyik szegmensében halmozod fel a legtöbb hulladékot? Ahhoz, hogy redukálni tudjuk ezeket a mennyiségeket, elengedhetetlen a felismerés, hogy hol és milyen mértékben tudod ezeket csökkenteni. Mai blog cikkünkben a hazai háztartások hulladék felhalmozási szokásait ismertetjük és, hogy milyen alternatív módok vannak azok minimalizására.

Hulladék és háztartás

Mi is az a települési és háztartási hulladék?

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény rendelkezik egyes hulladék formák jellemzőiről és kategorizálásáról. Települési szilárd hulladék (más néven: kommunális hulladék) alatt értünk minden háztartási -és ahhoz hasonló szilárd hulladékot. Ide tartoznak minden, az adott település közigazgatási határain belül, így a közintézményekben, gazdasági épületekben, közterületeken és lakóingatlanokon keletkezett szerves és szervetlen hulladékok: minden olyan vegyes hulladék, amely elkülönítetten, szelektíven kerül gyűjtésre, valamint bármely lomhulladék.

Néhány számadat:

Korábbi évek Eurostat adatait tekintve 1879 kg/fő volt az átlagos hulladéktermelés Magyarországon, ami magába foglalt mindennemű veszélyes és nem veszélyes, ipari és háztartási hulladékot is. Ez utóbbi mértékét nézve, hazánkban majd’ 390 kg/fő háztartási hulladék képződik évente. Az elmúlt évek némileg javuló tendenciát mutatnak, azonban még mindig körülbelül 65 kg/fő fel nem használt élelmiszert dobunk ki a kukába évente, holott ez a mennyiség jócskán csökkenthető lenne egyszerű, otthoni megoldásokat keresve. Másfelől a legtöbb hulladék csomagolóanyagokból és eldobható eszközökből áll, melyek kiváltására manapság rengeteg környezetbarát alternatíva áll rendelkezésre.

 

Nézzünk meg néhány helyiségspecifikus terméket, amelyekből minden háztartás kiemelkedően magas arányban “termel”. Egyértelműen a fürdőszoba és a konyha az a része a lakásnak, ahol a legtöbb hulladékot a lakásban. Akad azonban néhány praktika, ami a saját, háztartásod és környezeted előnyére válik, ha képes vagy a változtatásra:

Konyha:

A konyha a háztartás azon része, ahol a legtöbb hulladékot halmozzuk fel és rengeteget pazarolhatunk, akár az élelmiszereken is, amit a pénztárcánkon is megérezhetünk, ha nem figyelünk eléggé oda. Érdemes már hét elején kigondolni, hogy milyen ételeket szándékozunk elkészíteni a hét során, milyen alapanyagokra lesz szükségünk. Előtte azonban nézzük át a hűtő és a spájz rejtett bugyrait is, hiszen lehet lapul ott még egy doboz tejföl, vagy 1-2 csomag sütőpor, így nincs szükség újat venni.

 

A szerves hulladék újrahasznosítása terén is van egy környezetbarát és gazdaságbarát megoldás, ez pedig a komposztálás, amit később kertünk előnyére is fordíthatunk és nem kell méregdrágán megvásárolni a trágyát.

 

A konyhában is alkalmazhatunk néhány olyan fortélyt, ami segíthet redukálni az ott megtalálható műanyag, nem újrahasznosítható hulladék mennyiségét. Válasszunk inkább Luffa szivacsot mosogatáshoz, újrahasznosított szemeteszsákot, vagy újraszalvétákat a tízórai csomagolásához.

Fürdőszoba:

A fürdőszoba hulladékmentessé tétele hosszú évek kitartó folyamata. Érdemes lehet először leltárt készíteni azon termékekből, kozmetikumokból, amelyeket már nem használunk, esetleg lejárt a szavatosságuk - ezeket vagy elhasználjuk, vagy elajándékozhatjuk családtagjainknak, barátainknak.

 

Ha sikerül megszabadulni minden felesleges, természetellenes anyagtól, akkor érdemes egy gazdaságosabb, környezetkímélőbb opció után nézni a jövőben. Így például a flakonos tusfürdőket helyettesíthetjük 100% természetes összetevőket tartalmazó, natúr szappanokkal. A kommunális gyűjtőbe kerülő műanyag fogkefék, eldobható borotvák is egyszerűen kiválthatók tudatosabb termékekkel, így a bambusz fogkefe, vagy cserélhető borotvapenge kitűnő választás lesz.Csökkentsd az otthonodban keletkező hulladékot és válassz okosabb megoldásokat az Ecohaztartas.hu termékei közül!