Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Kézhigiénés világnap

2022.05.04 10:00

Közeleg május 5-e, ami a kézhigiéné világnapja. A dátum szimbolikus: az ötödik hónap az egyik kéz öt ujját, az 5-e pedig a másik kéz öt ujját jelképezi.

Kézhigiénés világnap

Ez a mögöttünk álló pandémiás időszakban kiemelt szerepet kapott, a Covid-19 járvány során a megfelelő kézhigiéné fontossága még inkább felértékelődött mindennapi tevékenységeinket tekintve, hiszen a maszk használat mellett az a vírusterjedés megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Mai irományunkból megtudhatjátok, hogy honnan ered a világnap és miért kell kihangsúlyozni a kézmosási szokások fontosságát.

Nagyjából 80%-uk a fertőző betegségeknek közvetlen érintkezéssel terjednek, amely első számú terjesztői a kezeink, hiszen a legtöbb alapfunkciót velük látjuk el. Tevékenységeinktől függően néhány óra alatt akár 1000 baktérium is megtelepedhet kezeinken, ujjainkon, tenyerünkön, szennyezve így azokat a felületeket, ételeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok akár hetekig képesek életben maradni és fertőzni.

Egyes felmérések szerint az emberek kb. 60%-a nem mossa meg kezeit hazaérkezés után.  Piszkos kezek által roppant könnyű légúti (pl. nátha, influenza, tüdőgyulladás) és úgynevezett enterális (pl. hasmenéses) fertőzéseket elkapni. Ezért nem elégszer hangsúlyozni a gyakori, alapos, szappannal történő kézmosást, fertőtlenítést. Erre hívja fel az ÁNTSZ és a WHO is a figyelmet a kézhigiénés világnapon.

A világnap eredete:

A WHO egy 2009-es kézmosási kampányának köszönheti, hogy manapság szerte a világon ünnepeljük elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozó személyek kézmosását, amivel csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának számát, de saját magunk érdekében is megfelelő higiénés körülményeket alakítunk ki. A világnap jeligéje: "Ments életeket: moss kezet!".

A WHO felhívására hazánk 2010-ben csatlakozott a "Felhívás a betegellátás globális biztonságáért" (Global Patient Safety Challenge) programhoz, bízva abban, hogy sikerül a magyarországi kézhigiénés, a kézfertőtlenítős szokásokon javítani. Ez a több évet felölelő program az, amiért gyakran találkozhatunk közintézményekben, iskolákban a helyes kézfertőtlenítés módját bemutató plakátokkal.

Kézmosás vagy kézfertőtlenítés?

Otthon, a legtöbb esetben elegendő, ha kezet mosunk, például étkezés előtt vagy mosdóhasználat után. A kézmosás fő célja, hogy a látható szennyeződésektől, portól, kosztól megtisztítsuk kezünket. Ezzel szemben a kézfertőtlenítés lényege, hogy a lehetséges, fertőző kórokozókat kiiktassuk. Akkor érdemes fokozottan figyelni a fertőtlenítésre, ha nem áll rendelkezésünkre kézmosási lehetőség, így a bevásárlás során, vagy utazás közben legyen nálunk fertőtlenítő spray, vagy folyadék.

Fontos a helyes kézmosás módja is, ugyanis a legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, hüvelykujj és a kézhát megtisztítására, pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez kezünk minden szegmensét érintő, szappanos, bő vizes, legalább 1 percig tartó kézmosásra van szükség.

Fordíts megfelelő figyelmet Te is tisztálkodási szokásaidra, figyelj magadra és környezetedre is! Válaszd az Ecohaztartas.hu férfi és női higiénés termékeit és add le re