Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Minden, amit az illóolajokról tudni érdemes

2021.11.01 15:40

Az elmúlt években egyre több helyen találkozhattunk az illóolaj kifejezéssel. Valószínűleg sokunk fejében ki is alakult már egy kép azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is értünk alatta. Blogcikkünkben bemutatunk néhány területet, ahol hatékonyan alkalmazhatjuk őket.

 Minden, amit az illóolajokról tudni érdemes

Kémiai értelemben az illóolajok olyan zsírban oldódó, vízzel nem elegyedő folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak. Ma már több mint 500 különböző vegyületet azonosítottak, amelyek illóolajok alkotói lehetnek, ezek közül egyfajta illóolajban általában 5-20 különböző fajta található meg. Nevükkel ellentétben nem olajok, hanem számos másféle vegyület is alkotja őket. Fehér papírra cseppentve az olajokkal ellentétben általában nem hagynak nyomot, mivel a tiszta illóolajok komponensei szobahőmérsékleten is gyorsan elpárolognak. Kivételt képeznek a természetesen színes olajok (például narancsolaj, kék kamilla, vetiverfű), amelyek párolgás után is színes nyomot hagynak maguk után.

Az illóolajokat szigorúan csak desztillációval, vagyis lepárlással, vagy hidegen sajtolással állíthatják elő különböző növényekből. 

Előírás szerint nem engedélyezett, de gyakran alkalmazott módszer az illékony komponensek kivonására az oldószeres extrakció.

Használatuk széleskörű. Egyaránt jelen vannak a gyógyászatban, aromaterápiában, kozmetikai iparban, gyógyszeriparban és a gasztronómiában is. Mivel a növények valódi esszenciáját tartalmazzák, sok esetben már egy igazán kis mennyiség is hatékony belőlük. Éppen ezért gyakran hosszan tároljuk őket otthonunkban, ekkor érdemes szem előtt tartani, hogy hő, fény és levegő hatására oxidálódhatnak és gyantásodásnak indulhatnak, ezáltal pedig veszíthetnek előnyös tulajdonságaikból.

Minden, amit az illóolajokról tudni érdemes

Az illóolajok előnyös tulajdonságait nemcsak az ipar, hanem mi magunk is kiaknázhatjuk otthoni körülmények között is. Teafaolajat például takarításhoz, mosáshoz és kozmetikai célokra egyaránt használhatunk. Az Ausztráliában őshonos növény leveleiből előállított olaj rendkívül erős fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik; gyógyhatását az ausztrál őslakosok régóta ismerték és hasznosították.

Bár a teafa illóolajának hatóanyagait elsősorban vírusok, gombák és baktériumok ellen vetik be az orvosok és kozmetikumgyártók; a természetes megoldásokat előnyben részesítők tábora háztartási célokra is felfedezte magának. Hiszen nemcsak mesterséges – egészségünkre és környezetünkre is károsan ható – kemikáliákkal lehet tisztán tartani otthonainkat, hanem olyan természetes anyagokkal is, mint az ecet, citromsav, szódabikarbóna vagy éppen a teafaolaj. Ráadásul az ilyen szerek használata legtöbbször nemcsak környezetkímélőbb, de olcsóbb is a boltban kapható vegyszerekénél. 

A teafaolaj tehát több területen is jól hasznosítható, ha takarításról van szó.

A teafa olaja hatékonyan pusztítja többek közt a vizes helyiségekben megtelepedő baktériumokat és penészgombákat. Ha nehezen hozzáférhető részen telepedett meg a penészgomba, csepegtessünk rá hígítatlan olajat, majd fél óra múlva öblítsük le a területet. Hígítva felhasználható kád, mosdókagyló és wc áttörlésére is. Antiszeptikus hatásának köszönhetően nemcsak elnyomja, de meg is szünteti a szagokat, így remek alternatívája a mesterséges illatosítóknak. A levegőt is fertőtleníthetjük vele, ha az olajat diffúzerben párologtatjuk.

Adagolhatjuk felmosóvízhez vagy öblítő helyett a mosógépbe is. Utóbbi nagyon jó megoldás a mosható pelenkát használó édesanyák számára is, hisz a teafaolaj a szintetikus szerekkel szemben nem terheli a babák bőrét, nem károsítja a szöveteket, fertőtlenítés után pedig nem okoz allergiás bőrkiütéseket.

Bevethetjük különféle rovarok, kártevők ellen is. Hangyaméreg és egyéb szintetikus méreganyagok helyett teafaolajat használhatjuk természetes rovarriasztóként: tegyünk 1-2 csepp olajat a hangyák „útvonalára”, és hamarosan szedik is a sátorfájukat. De olajos vattával is áttörölhetjük az érintett részeket, vagy azokat a „bejáratokat” (falrepedések, ablakkeret, ajtó, stb.), ahol a rovarok megjelennek.

A teafa olajhoz hasonlóan széles körben alkalmazhatjuk a levendula 100%-os tisztaságú olaját is. Erős görcsoldó, nyugtató, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló, széleskörű gyógyhatással rendelkező olaj, különösen hatásos égési sérülések kezelésére. Baktériumölő és enyhén gombaölő is. A magas észter- és alkoholtartalma miatt jól keverhető olaj. Csökkenti a félelmet, ellazít, kiegyensúlyoz, de ugyanakkor frissít, és szelíden élénkít is. Szabályozza az idegrendszert, nyugtatja azt, vagy élénkíti igény szerint.

Levendulás illóolaj

Kerülhet párologtatóba, de remek összetevője lehet egy nyugtató fürdőnek vagy házi készítésű bőrápoló naturkozmetikumoknak is. Szintetikus öblítők helyett a mosógép öblítő rekeszébe csepegtetve friss, nyugtató illatot kölcsönöz ruháinknak, és még bőrirritáló, allergizáló hatástól sem kell tartanunk.

Készíthetünk vele illatgyertyát, szappant is, de a levendula ízének kedvelői akár édességeket, italokat is megbolondíthtnak néhány csepp illóolajjal.

Mosáshoz, öblítéshez akár olyan keverékeket is választhatunk, mint például a Helen Illóolaj keverék, amely egy saját fejlesztésű elegye a nagyszerű illatú és remek fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező, 100%-os tisztaságú olajoknak. A teafa és grapefruit fertőtlenítő hatását az indiai citromfű kellemes illatával ötvözi, így természetesen, kíméletesen fertőtlenít és hosszantartó, kellemes illatot kölcsönöz ruháinknak. Mivel 100%-ban természetes eredetű, a környezetet sem rombolja, és bőrünkkel, ruháinkkkal is kíméletes.

Ma már számos különböző növény illóolajai és változatos funkciók betöltésére kifejlesztett keverékek érhetők el. Azonban ha biztosak akarunk lenni benne, hogy elérjük a kívánt hatást, fontos, hogy csak jó minőségű, 100%-os illóolajokat használjunk, hiszen a szintetikus úton előállított változatok nem rendelkeznek ugyanazzal a hatással, mint a természetes olajok.