Mindenmentes élelmiszerek és mindenmentes étkezés
Manapság egyre nagyobb teret nyernek a mindenmentes, bio élelmiszerek. Szinte bármely üzletben megvásárolhatunk növényi alapanyagokból készült, gluténmentes, vagy éppen laktózmentes termékeket, amelyek tökéletes alternatívát nyújtanak azok számára, akik egészségesebb életmódot szeretnének élni, vagy akik valamilyen ételintoleranciában szenvednek.
A “mindenmentesség” mást és mást jelenthet különböző emberek olvasatában. Van, aki követendő életmódja miatt a cukortól int búcsút, mások a lisztben található gluténtől, vagy a tejtermékeket felépítő laktóztól, vagy tejfehérjétől.
Mi az, ami mindenmentes?
Ide soroljuk az elsősorban allergénektől mentes élelmiszereket, amelyek jellemzően egyszerre laktóz-, glutén-, cukor- és tojásmentes alapanyagokat tartalmaznak, ezen felül a tartósítószer -vagy vegyszermentesség, vagy a húsmentesség is egyfajta kikötése lehet a mindenmentes életmódnak, attól függően, hogy az egyén melyiket követi.
Mára már az is nyilvánvaló, hogy a fehér liszt és fehér cukor a szervezetünk ellenségei, ezért jobb minél hamarabb kiváltanunk őket egészségesebb opciókkal.
Cukorpótlók:
Számos megoldás kínálkozik a cukormentes életmód és étrend követéséhez. A leghíresebb talán a stevia, eritrit vagy a nyírfacukor (xilit).
A steviát gyulladás -és vérnyomáscsökkentő hatása miatt érdemes fogyasztani, de pozitív egészségügyi hatásán túlmutatva sütéshez és főzéshez is kiválóan alkalmazható.
Az eritrit kalóriamentes cukorpótló, tehát a fogyni vágyók, diétázók is előszeretettel alkalmazhatják ételeik, vagy kávéjuk ízesítéséhez.
A nyírfacukor, vagy xilit hasonlóan kiváló fogyókúra esetén, hiszen nagyon alacsony kalóriatartalmú. Sütéshez, főzéshez remekül felhasználható, azonban élesztős tésztákhoz ne adjuk!
További alternatívát jelenthet még a kókuszcukor használata, amely igencsak gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, magnéziumban, vasban és cinkben.
Lisztpótlók:
A lisztpótlók óriási tárháza nyílik meg előttünk, ha a glutén allergizáló, vagy emésztést nehezítő hatásain túl szeretnénk valamilyen lassabban felszívódó szénhidrátot bevinni a szervezetünkbe.
Válassz inkább csicseriborsólisztet, zablisztet, kukoricalisztet, burgonyalisztet, vagy kókuszlisztet! Ezen alternatívák szinte bármilyen édes és sós étel elkészítéséhez megfelelőek, azok állagát és minőségét nem rontja, sőt!
Tejpótlók:
Annak kiküszöbölésére, hogy laktóz -illetve tejfehérje intolerancia mellett is bátran fogyasztható legyen a tej, mára rengeteg növényi alternatíva létezik. A mandula -, kókusz -, rizs -, zabtej szuper választás lehet, ráadásul még az ízük is kellemes!
Tojáspótlók:
A tojás igen megosztó élelmiszer, sokan állagából adódóan nem fogyasztják, mások egészségügyi problémák végett. Ha nem szeretnél Te sem lemaradni, használhatsz tojáshelyettesítő port, vagy len -, chiamagot, amelyek tökéletesen funkcionálnak “ál tojásként” is.
Akár allergia miatt, akár egy tisztább táplálkozási forma végett döntesz a mentes táplálékok mellett, az Ecohaztartas.hu élelmiszerei kiváló választás lesznek a tudatosabb és egészségesebb Önmagad számára.