Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Műanyagmentes július

2022.07.01 10:00

Beköszöntött a július, ez egyet jelent a műanyag mentességgel! Weboldalunk fő profiljából adódóan nekünk is fontos, hogy említést tegyünk eme mozgalomról - habár az év nem csak ezen hónapjában buzdítunk mindenkit arra, hogy hagyja el a műanyagot. Ha már régóta érik benned az elhatározás, hogy életmódot váltasz és kipróbálsz néhány környezetkímélőbb megoldást és beleveted magad egy zero waste életmódba, akkor ez a hónap remek indulópont lehet Számodra! Mai blog cikkünkből többet is megtudhattok a műanyagmentes július eredetéről és, hogy milyen aktivitásokkal igyekeznek visszaszorítani a műanyagok térnyerését világszerte ebben a hónapban. Nézzük!

Műanyagmentes július

A mozgalom eredete:

Az akció mint “Plastic Free July” 2011-ben indult Ausztráliából, ebben a bő 10 évben pedig már globális teret nyert. Mára több, mint 100 millió ember, 190 különböző országból vesz részt a törekvésben, hogy az egyszer használatos műanyagok felhasználását legalább ebben a nyári, nyaralással, megnövekedett fogyasztással teli hónapban mérsékelni tudjuk.

Földünkön a különböző hulladéktípusok közül a műanyagok mennyisége növekszik leggyorsabb tempóban. A kihívás lényege természetesen nem az, hogy az ember sanyargassa magát és egyik napról a másikra drasztikusan elhagyja a műanyagokat, hiszen ez szinte lehetetlen, először saját szokásaink alapos megfigyelésére és fokozatos adaptálódásra van szükség. Másfelől a műanyagmentes július sokkal inkább egy szemléletváltás megalapozására fekteti a hangsúlyt, amellyel a későbbiekben is könnyedén vághat bele az ember egy efféle “próbatételbe” saját háztartásában.

Néhány (elborzasztó) adat:

Csak, hogy tisztán lássuk miért is van szükség efféle mozgalmakra, íme néhány adat a világból, amely a műanyagtermelésünket szemléleteti:

A szemét mára már nem csak az erdőket, folyókat, városokat szennyezik, de egyre nagyobb szemétszigetek úsznak óceánjainkban is. Mindezek együttesen a társadalom sorsát pecsételik meg, hiszen idővel nem jutunk majd friss, tiszta ivóvízhez és a talajdegradáció végett a földművelés is akadályozott lesz.

A tengeráramlatok miatt kialakult szemétszigetek közül a ma legnagyobb a Csendes-óceánon lebeg (Great Pacific garbage patch), megközelítőleg 1,8 milliárd darab műanyag szemétből épül fel, 80.000 tonnát nyom és kiterjedése 1,6 millió négyzetkilométer (hazánk területének több, mint 17-szerese).

Az elmúlt 70 évben, az 1950-es évektől kezdődően körülbelül 6 milliárd tonna műanyag hulladék termelődött a világon és ez a szám csak növekszik a fogyasztói társadalom egyre növekvő igényeinek kielégítése végett. Szűkítsük egy kicsit a kört: egy átlagos európai polgár éves szinten körülbelül 4,8 tonna hulladékot termel, ennek fő alkotóeleme műanyag. Hazánkban az egy főre eső éves műanyagtermelés nagyjából 31 kg, de ami még borzasztóbb, hogy ennek a mennyiségnek csupán 28%-a kerül újrahasznosításra.

PET palackokból, valamint műanyag zacskókból percenként körülbelül 1 millió darabot használunk fel világszerte. Ebből a palackok nagy része szeméttelepeken, vagy a természetben végzi, ahol lebomlási idejük akár 450 év is lehet. Utóbbiak átlagos “élettartama” 25 perc - ezután már a kukában landolnak.

Nem csak globális szinten, de egyén szintjén is elszomorító a megnövekedett “műanyag fogyasztás”. Szó szerint fogyasztás. Ugyanis hetente különböző ételeken és italokon keresztül körülbelül 5 gr mikroműanyagot viszünk be szervezetünkbe.


Érdemes mérlegelni és elgondolkodni, hogy megéri-e a jövőre nézve ez az iszonyú mértékű felhalmozás és fogyasztás? Válts Te is fenntarthatóbb eszközökre az Ecohaztartas.hu segítségével! Tarts magadnál egyszerű vászontáskákat a bevásárláshoz, cseréld le a nejlont egyedi, trendi mintázatú “újraszalvétára”, ami amellett, hogy különleges, ételedet is jóval tovább frissen tartja. Ha pedig semmiképp sem tudsz lemondani a limonádé szívószállal történő kortyolásáról, akkor is van megoldás! Válts papírra vagy fémre!