Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Szappankészítés kezdőknek - 1. rész

2022.01.12 10:00

A szappan nagyon megosztó az emberek körében: vannak, akik utálják, mert szárítja bőrüket, dehidratál és az illata is vegyszerekhez hasonló, mások pedig kifejezetten rajonganak illatáért, habosságáért és a jól bevált mosdószappant nem cserélnék le semmilyen más folyékony szerre.

Szappankészítés kezdőknek - 1. rész

Ha Neked is negatív tapasztalataid vannak a szappanokkal kapcsolatban, vagy épp az ellenkezője, imádod őket, akkor érdemes elolvasnod mai blog cikkünket, amelyben megismerkedhetsz a házi szappankészítés fortélyaival és megismerheted a hideg szappankészítési eljárást.

A szappan színe

Hiába a felhasznált alapanyagok tónusai, a szappan színét csak mesterséges módon tudjuk előállítani. Tökéletes színezékként alkalmazható néhány mindennapi, a konyhában is megtalálható fűszernövény, így a kurkuma, a fahéj, a kakaó és az alga is remek színező anyagokként használhatók.

A szappan illata

A házi készítésű szappanok, a tömeggyártással ellentétben nem tartalmaznak hozzáadott parfümöt, illatanyagokat. Ehelyett gyógynövényekből, illóolajokból nyerik aromájukat. A döntés rajtunk áll, hogy ízlésünknek megfelelően milyen illatokat szeretnék érezni kézmosás során, vagy fürdés után a bőrünkön. Leggyakrabban a narancsvirág, rózsa, levendula és jázmin darabkákat szokták szappankészítés során alkalmazni.

Milyen alapanyagokra és eszközökre van szükséged a szappan készítéséhez?

A legfontosabb alapanyagok, amelyek a készítés során elengedhetetlenek: lúg, desztillált víz, növényi zsiradék, olaj. Ezen felül a fent említett szín- és illat eléréséhez opcionális természetes színezékek, illóolajok alkalmazása.

Szükséged lesz továbbá védőfelszerelésekre, a biztonságos munkavégzéshez (gumikesztyű, védőszemüveg, köpeny), egy nagy edényre, közepes lábasra, botmixerre, mérlegre, hőmérőre, kanálra, fakanálra és tetszőleges szilikonformákra.

Fontos hangsúlyozni, hogy az eljárás folyamán alkalmazandó lúg igen veszélyes anyag, ezért a szappankészítéshez szükséges eszközöket ne használd a későbbiekben a konyhában!

Hideg eljárásos szappankészítés:

A szappankészítésnél megkülönböztethetünk hideg és meleg szappankészítési eljárást. De mi is a különbség a kettő között?

A hideg eljárási folyamat lényege, hogy a lúgoldatot és olajokat azonos hőmérsékleten összeöntjük, botmixerrel elkeverjük, majd végül formába öntjük, tehát nem kell főzni a szappant (mint a meleg eljárás során). A szappan masszában magától megy végbe a szaponifikáció, vagyis az elszappanosodás kémiai reakciója. Az elkészítése rövid, azonban a 4-6 hetes érési időt ki kell várni.

Folyamata:

  1. Készítsd elő az alapanyagokat és az eszközöket egy tiszta asztalra. Mindig fertőtlenített eszközöket használj!
  2. A folyadékhoz lassan öntsd hozzá a lúgot és folyamatos hűtés mellett rázogasd a lúgoldó edényt, amíg a benne található összes lúg fel nem oldódik. 
  3. Ezután állítsd az edényt hideg vízbe, rázd meg és keverd meg alkalmanként. 
  4. Közben mérd ki az olajokat, és vízgőz felett kezdd melegíteni. Amikor az olajok feloldódtak, és azonos hőmérsékletűre hűlt a lúgoldat és az olaj (kézmeleg), akkor a lúgoldatot hozzáöntjük az olajokhoz.
  5. Egy botmixer segítségével keverd, amíg a massza nem kezd puding állagra hasonlítani. Ekkor opcionálisan adagolhatsz hozzá színező- vagy illatanyagot.

Tarts velünk következő blog cikkünkben is, amikor is a meleg szappankészítési eljárás menetét és néhány szuper recept ötletet hozunk el Nektek!