Szappankészítés kezdőknek - 1. rész
A szappan nagyon megosztó az emberek körében: vannak, akik utálják, mert szárítja bőrüket, dehidratál és az illata is vegyszerekhez hasonló, mások pedig kifejezetten rajonganak illatáért, habosságáért és a jól bevált mosdószappant nem cserélnék le semmilyen más folyékony szerre.
Ha Neked is negatív tapasztalataid vannak a szappanokkal kapcsolatban, vagy épp az ellenkezője, imádod őket, akkor érdemes elolvasnod mai blog cikkünket, amelyben megismerkedhetsz a házi szappankészítés fortélyaival és megismerheted a hideg szappankészítési eljárást.
A szappan színe
Hiába a felhasznált alapanyagok tónusai, a szappan színét csak mesterséges módon tudjuk előállítani. Tökéletes színezékként alkalmazható néhány mindennapi, a konyhában is megtalálható fűszernövény, így a kurkuma, a fahéj, a kakaó és az alga is remek színező anyagokként használhatók.
A szappan illata
A házi készítésű szappanok, a tömeggyártással ellentétben nem tartalmaznak hozzáadott parfümöt, illatanyagokat. Ehelyett gyógynövényekből, illóolajokból nyerik aromájukat. A döntés rajtunk áll, hogy ízlésünknek megfelelően milyen illatokat szeretnék érezni kézmosás során, vagy fürdés után a bőrünkön. Leggyakrabban a narancsvirág, rózsa, levendula és jázmin darabkákat szokták szappankészítés során alkalmazni.
Milyen alapanyagokra és eszközökre van szükséged a szappan készítéséhez?
A legfontosabb alapanyagok, amelyek a készítés során elengedhetetlenek: lúg, desztillált víz, növényi zsiradék, olaj. Ezen felül a fent említett szín- és illat eléréséhez opcionális természetes színezékek, illóolajok alkalmazása.
Szükséged lesz továbbá védőfelszerelésekre, a biztonságos munkavégzéshez (gumikesztyű, védőszemüveg, köpeny), egy nagy edényre, közepes lábasra, botmixerre, mérlegre, hőmérőre, kanálra, fakanálra és tetszőleges szilikonformákra.
Fontos hangsúlyozni, hogy az eljárás folyamán alkalmazandó lúg igen veszélyes anyag, ezért a szappankészítéshez szükséges eszközöket ne használd a későbbiekben a konyhában!
Hideg eljárásos szappankészítés:
A szappankészítésnél megkülönböztethetünk hideg és meleg szappankészítési eljárást. De mi is a különbség a kettő között?
A hideg eljárási folyamat lényege, hogy a lúgoldatot és olajokat azonos hőmérsékleten összeöntjük, botmixerrel elkeverjük, majd végül formába öntjük, tehát nem kell főzni a szappant (mint a meleg eljárás során). A szappan masszában magától megy végbe a szaponifikáció, vagyis az elszappanosodás kémiai reakciója. Az elkészítése rövid, azonban a 4-6 hetes érési időt ki kell várni.
Folyamata:
- Készítsd elő az alapanyagokat és az eszközöket egy tiszta asztalra. Mindig fertőtlenített eszközöket használj!
- A folyadékhoz lassan öntsd hozzá a lúgot és folyamatos hűtés mellett rázogasd a lúgoldó edényt, amíg a benne található összes lúg fel nem oldódik.
- Ezután állítsd az edényt hideg vízbe, rázd meg és keverd meg alkalmanként.
- Közben mérd ki az olajokat, és vízgőz felett kezdd melegíteni. Amikor az olajok feloldódtak, és azonos hőmérsékletűre hűlt a lúgoldat és az olaj (kézmeleg), akkor a lúgoldatot hozzáöntjük az olajokhoz.
- Egy botmixer segítségével keverd, amíg a massza nem kezd puding állagra hasonlítani. Ekkor opcionálisan adagolhatsz hozzá színező- vagy illatanyagot.
Tarts velünk következő blog cikkünkben is, amikor is a meleg szappankészítési eljárás menetét és néhány szuper recept ötletet hozunk el Nektek!