Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Szappankészítés kezdőknek - 2. rész

2022.01.26 10:00

Előző heti blog cikkünkből megtudhattátok, hogy milyen felszerelések szükségesek a biztonságos szappankészítéshez, milyen alapanyagokat kell beszerezned, valamint megismerhettétek a hideg szappankészítési eljárást. Nem véletlen a jelző, hiszen egy meleg eljárásról is beszélhetünk, amelyet most fogunk bemutatni Nektek. Emellett recepteket mutatunk, amelyek kíméletesek a bőrnek és 100% természetes alapanyagokból készülnek.

Szappankészítés kezdőknek - 2. rész

Meleg eljárásos szappankészítés:

A meleg eljárás lényege, hogy a szaponifikáció (a szappanosodás) kémiai reakciója gyorsabb és tökéletesebb, mint a hideg eljárás esetében. A késztermék használata előtt nem kell napokat, vagy heteket várni, a szappan akár már másnap használható.

Meleg eljárás esetében figyelnünk kell a hozzáadni kívánt gyógynövények, teák, őrlemények, tinktúrák hatóanyagát, hiszen közülük számos igencsak hőérzékeny és tilos főzni. Az eljárás végén hozzáadhatod őket, - ugyanúgy, ahogy a színeket és a díszítést is - a főzött szappanhoz, azonban ilyenkor a massza már nagyon gyorsan megköthet, ezért nehezen kezelhető.

Folyamata:

Amíg a szappanmassza elkészül a folyamat megegyezik a hideg eljárás módszerével, a változás csak ez után következik.

 1. Készítsd elő az alapanyagokat és az eszközöket egy tisztabasztalra. Mindig fertőtlenített eszközöket használj!
 2. Mérd ki a vizet a mérőedénybe, majd öntsd a lúgoldó edénybe, ehhez kell majd hozzáadni a lúgot!
 3. Ezután mérd ki a lúgot és óvatosan add hozzá a lúgoldó edényben található vízhez.
 4. Tedd rá az edényre a fedelét, tekerd rá, de úgy, hogy ne záródjon teljesen, hogy a felszabaduló gőz képes legyen távozni!
 5. Körkörös mozdulatokkal óvatosan rázd össze, amíg a lúgos darabokat folyékonynak hallod már. Ne ijedj meg, egy heves exoterm reakció fog végbemenni, ami felmelegíti az elegyet. Ezért fontos, hogy helyezd hideg vizes fürdőbe, amíg el nem éri a 40 °C-os hőmérsékletet. Figyelj rá, hogy mindig a lúgot add a vízhez, máskülönben a keverék kifröccsenhet, ezzel égési sérüléseket, balesetet okozva! Figyelj rá, hogy a keletkező gőzt ne lélegezd be!
 6. Amíg az oldat hűl, mérd ki a zsírokat, olajokat egy edénybe és melegítsd őket 40°C-ra.
 7. Mikor a lúgos-vizes oldat és a zsíros-olajos keverék is megfelelő hőmérsékletű, akkor óvatosan adagolhatod hozzá a lúgos-vizes oldatot a zsíros-olajos keverékhez. Fontos, hogy mindig a lúgos-vizes oldatot add a zsíros olajos keverékhez!
 8. Az így kialakult elegyet kevergesd, míg puding állagúvá nem válik, rásegíthetsz akár botmixerrel is. 
 9. A pudingos masszát egy nagy fazékban tedd a 70-80°C-os sütőbe.
 10. Kb. 20 percenként keverd át az anyagot. A folyamat kb. 2-2,5 órát vesz igénybe, mely a következő lépésekkel folytatódik.
 11. A massza bekeményedik, próbáld meg jól elkeverni.
 12. A masszában található zsír-, és vízfázis kettéválik, keverd homogénné.
 13. A massza megemelkedik. Keverd el, ekkor a massza le fog süllyedni. Ha ennek vége, akkor hamarosan a végéhez érsz az eljárásnak, mely során egy viszkózus, géles anyagot kell kapnod.
 14. Tegyél bele, amit csak szeretnél: színezőanyagot, illatanyagot, őrleményeket. Plusz anyagot csak akkor adj hozzá a masszához, ha az már nem gőzöl. Dolgozz gyorsan, hamar köt!
 15. Öntsd formába, oszlasd el, díszítsd, színezd, majd takard be, hogy kihűljön, máskülönben törékennyé válhat a szappanod. Amikor kihűlt, már kiszedhető, vágható.

Mindkét eljárás esetében kiemelten fontos, hogy jól szellőző helyiségben dolgozz, használj védőfelszerelést, valamint, hogy gyermekek és állatok ne tartózkodjanak a közeledben!

Recepttár:

Szappan alaprecept:

 • 138 g lúg
 • 360 g folyadék (tisztított víz, vagy kecsketej)
 • 250 g pálmavaj
 • 250 g kókuszolaj
 • 250 g olívaolaj
 • 250 g napraforgó olaj

Aloe Vera szappan:

 • 2,2 dl ásványvíz
 • 0,9 dl lúg
 • 680 g extra szűz olívaolaj
 • 0,5 dl aloe vera lé
 • 0,12 dl méhviasz

Kávés szappan:

Tejes, mézes szappan:

 • 450 g kecsketej szappan alap,
 • 3 ek organikus nyers méz
 • ízlés szerint természetes szappanszínezék

 

Ha új hobbira vágysz, vagy csak kipróbálnál valami újat, a szappankészítés biztosan tetszeni fog, hiszen amellett, hogy jó móka, segít a környezettudatosabb mindennapokban. Ha idő hiányában szenvedsz, akkor is van egy megoldásunk! Válaszd az Ecohaztartas.hu natúr, természetes összetevőket tartalmazó szappanjait!