Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Szépség és tisztaság allergénmentesen

2021.09.30 16:40

Hiába nő egyre a választék a szupermarketek polcain különböző szépségápolási és higiéniás termékekből, sok gyártó sajnos a mai napig nem ismerte fel a fogyasztók egyre növekvő igényét olyan termékek iránt, amelyek nem allergizálnak és irritálják a bőrt, vagy amelyek a hagyományos termékek környezetbarát alternatívái lehetnek – pedig ez a két igény gyakran kéz a kézben jár és akár egyszerre is kielégíthető.

Szépség és tisztaság allergénmentesen

Az allergia tulajdonképpen egy téves immunválasz a szervezet részéről. Az immunrendszer a testbe vagy testre kerülő idegen anyagokkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szembeni védekezés során ellenanyagot termel, így véve fel velük a harcot. Néhány esetben azonban a szervezet tévesen ítél kártékonynak egyes anyagokat, a hibás immunválasz pedig gyulladásos reakcióhoz vezet.

Az allergiára való hajlam a génekbe van kódolva, azonban ahhoz, hogy valakiben ki is fejlődjön, többször találkoznia kell az arra hajlamosító ágenssel, vagyis az allergénnel, amely ezután mindig kiváltja a nemkívánatos reakciót. Éppen ezért az allergia elleni harc egyik legjobb eszköze a megelőzés. Ezt sajnos sok esetben nehezen valósíthatjuk meg, mivel számos tisztítószerben és kozmetikumban találhatóak olyan kemikáliák, amelyek nagy eséllyel allergizálhatnak. Ezek negatív hatásai az allergiás reakciókra hajlamosak mellett intenzíven érinthetik az érzékeny bőrű kisgyerekeket és az idősebb korosztályt is.

Mindezek miatt érdemes odafigyelni, hogy bőrgyógyászatilag tesztelt, hipoallergén, vagyis minimális kockázattal allergizáló termékeket használjunk. Kisgyermekek esetén ez azért is kiemelten fontos, mert az ilyen termékek csökkentik a későbbi allergia kialakulásának veszélyét, hiszen használatuk segítségével elkerülhető, hogy a nemkívánatos immunreakcióra hajlamos szervezetek túl sokat találkozzanak a kiváltó allergénnel.

Elsőre talán nem is gondolnánk, mekkora jelentőséggel bír allergének szempontjából a megfelelő mosószerek kiválasztása. Természetesen ha jobban belegondolunk, hamar rájöhetünk, hogy a közkereskedelemben kapható mosó- és öblítőszerekhez gyakran adnak olyan kemikáliákat, kőolajszármazékokat, optimalizáló adalékanyagokat, fehérítőszereket, amelyek bőrirritációt okozhatnak, így az ezekkel mosott ruha hordása is kiválthat allergiás reakciót.

EcoEggre váltani nem csupán azért éri meg, mert a termék kíméletes a bőrhöz, de egyúttal egy környezet- és pénztárcabarát megoldást is kínál, ráadásul a használata is roppant egyszerű: mindössze a mosandó ruhák közé kell helyezni.

A mosótojás hipoallergén. Külső burkolata 100%-ban újrahasznosított, rugalmas gumiból készült, amely nem tesz kárt sem a mosógép dobjában, sem a mosásban lévő ruhákban. Mivel az EcoEgg mosótojásban található anyagok nem allergizálnak, és kíméletesek a bőrrel, az ágyneműktől kezdve a sportruházatokon át a kisgyermekek és idősek ruháiig mindenfajta textília tisztítására alkalmasak, ráadásul maradéktalanul kimosódnak minden anyagból, így az ekcémával küzdők számára is garantálják az irritációmentességet. A termék használatát az Allergia UK és az Angol Ekcéma Szövetség is támogatja.

Vegyszermentes mosás

Egyes makacs szennyeződések esetén időnként szükséges a koncentrált folteltávolításhoz speciális tisztítószerekkel dolgoznunk, amelyek intenzív vegyszerkoncetrációja nem kíméli az érzékeny bőrt. Éppen ezért a hagyományos folteltávolítókkal sajnos igen könnyű melléfogni. Amellett, hogy allergizálhatnak vagy irritálhatják a bőrt, használatuk gyakran nagy energiabefektetést igényel, károsíthatják a tisztítandó anyagot,  

Az EcoEgg folteltávolító spray esetén ilyesmitől nem kell tartani, hiszen amellett hogy bőrgyógyászatilag tesztelt, hipoallergén, a kezelt szövetet sem károsítja. Használatához nincs szükség intenzív mechanikai behatásra, elég csak ráfújni a foltra. 

A folyadék az anyag típusától függetlenül átjárja a foltot és hatékonyan távolítja el a szövetből.

Ruháink tisztasága mellett természetesen a saját bőrünk megfelelő ápolása, tisztítása esetén is érdemes tudatos döntéseket hozni. Különösen abban az esetben ajánlott kiemelt figyelemmel válogatni, ha kisgyermekek számára keresünk tusfürdőt vagy hajsampont.

A Biola Teafaolajos Tusfürdő és Sampon mezőgazdasági eredetű komponensei 72%-ban ökológiai termelésből származnak, az összetevők többi része pedig döntő többségében a bőrbarát bőrtisztító hatású anyagokból áll. Amellett, hogy minősített biokozmetikum, vegán és állatkísérlet-mentes is. 

Ez a termék nem tartalmaz szintetikus adalékokat, kőolajszármazékokat, parabéneket és tartósítószereket, SLS-t és genetikailag módosított szervezeteket, így azon túl, hogy kíméletesen tisztítja a hajat és a bőrt, a környezetet sem szennyezi ezekkel az adalékanyagokkal. Összetevői között megtalálható a bőrápoló jojobaolaj, valamint a gyulladáscsökkentő és relaxáló hatású csicsóka, bazsalikom, levendula és izsóp, amelyek segítik az üde és ápolt bőrérzet kialakulását. A teafa illóolaja hozzájárul a higiénikus bőrállapot kialakulásához és fenntartásához.

Vegyszermentes hajápolás

Szerencsére ma már nem csupán higiéniás termékek közül választhatnak az érzékeny bőrű és tudatos vásárlók, hanem különböző szépségápoláshoz szükséges kozmetikumok között is fellelhetik azokat, amelyek természetes összetevőkből készülnek, és nem tartalmaznak irritációt okozó illat- és adalékanyagokat, kőolajszármazékokat, parabéneket, ftalátokat.

A Boho termékcsalád tagjai mindezek mellett bio minősítéssel is rendelkeznek, kifejlesztésük során nem végeztek állatkísérleteket, ráadásul a csomagolásuk is újrahasznosított, újrahasznosítható anyagokból készül.

A Boho Szempillaspirál nem irritálja a szemet, alapanyagai ásványi pigmentek, növényi olajok, és egyéb természetes összetevők, amelyek kíméletesek a szemhez és a bőrhöz, mégis tartósan szép fedést biztosít.

A hipoallergén, bőrgyógyászatilag tesztelt termékek és natúrkozmetikumok választása nem csupán azért megfontolandó, mert az érzékeny, allergizálódásra hajlamos bőrnek kedvezünk velük, hanem azt is érdemes figyelembe venni, hogy használatukkal nem juttatunk környezetkárosító anyagokat, vegyszereket a természetbe. Éljünk tudatosan, vásároljunk figyelmesen!