Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Legyen az új év tudatosabb! Zero waste életmód - Minden, amit érdemes tudnod róla I.

2021.12.10 10:00

A Zero waste napjainkban igen felkapott kifejezés, amellyel szinte napi szinten találkozhatunk a szupermarketekben, a médiában és ruhaüzletekben is. Magyarul is több fordítás ismeretes, de a legtalálóbb talán a “nulla hulladék” meghatározás. Mai blog cikkünkből megtudhatjátok honnan ered a kifejezés, mi a meghatározása és lényege.

Legyen az új év tudatosabb! Zero waste életmód - Minden, amit érdemes tudnod róla I.

Honnan ered a Zero waste kifejezés?

A mozgalom elsődleges célja a Föld megmentése. Először, nyilvánosan az 1970-es évek elején használta az amerikai kémikus, Paul Palmer. Neki köszönhetően alakult meg a Zero Waste Systems Inc., Kaliforniában. A cég fő profilja kezdetben a feleslegessé vált vegyszerek újrahasznosítása volt. Merítve a cég sikereiből és eredményeiből, Paul Palmer megalapította a Zero Waste Institute-ot is, amely hasonló elveket vallott az újrahasznosítás középpontba helyezésével, azonban idővel a nézőpont megváltozott és realizálták, hogy a problémát nem orvosolni kell, hanem már csírájában el kell folytatni, annak kialakulási lehetőségét.

A Zero Waste Institute szerint a zero waste egy harmadik generációs hulladékgazdálkodási forma, amely az alábbi rendszerbe építhető be: Az első generációs hulladékhasznosítási forma egy “azonnali megoldást” nyújt, melynek során a (f)elhasznált holmik, anyagok szemétté válnak. A második generációs hulladékhasznosítás az előzőnél némileg eredményesebb, rövidtávú megoldást jelenthet, ugyanis ekkor történik a (f)elhasznált dolgok újrahasznosítása. A fő problémája a folyamatnak, hogy egy már újrahasznosított tárgyat többször nem lehet feldolgozni, így rövidesen első generációs hulladék válik belőle. Ezen irányokkal szemben a harmadik generációs zero waste hosszú távú megoldást nyújthat a hulladéktermelés kihívásaira, hiszen a tárgyakat már újrahasználhatóságra tervezik.

A Zero waste lényege:

A “nulla hulladék” mozgalom egy olyan világot szeretne teremteni, ahol nem az újrahasznosítás áll a fókuszban, hanem a tárgyak tudatos tervezése valósul meg: olyan örökös tárgyak létrehozása, amelyeket termelés helyett élethosszig használhat az ember és amelyek hulladék formájában nem kerülnek vissza a természetbe. Röviden és tömören: a gazdaságosság és a hatékonyság a fő cél, valamint, hogy minden legyártott termék korlátlan ideig használható legyen.

A zero waste kifejezés a Nemzetközi Nulla Hulladék Szövetsége (Zero Waste International Alliance) által megfogalmazott jelentése alapján egy olyan etikusságra, gazdaságosságra és hatékonyságra törekvő mozgalom, amely útmutatóként szolgál az emberek számára, hogy életmódjukat és bevett szokásaikat aszerint változtassák meg, hogy az a fenntartható, a természetben is lejátszódó folyamatokat utánozza. Ideális esetben a zero waste szerint minden termék eredeti funkciójára szánt idejének lejárta után egyéb használati célokra is alkalmazható.

A zero waste egyre nagyobb térhódítása a világban annak köszönhető, hogy egyre több ember gondolja úgy, hogy pazarló, halmozó életmódot folytat, melynek következtében egyre több hulladékot termel. Most már ezen hulladékoknak nem az újrahasznosítása a cél, hanem termelésüknek a minimálisra csökkentése, majd végső soron megszüntetése. 

Következő blog cikkünkből megtudhatjátok, hogy milyen otthoni házi praktikákkal válhattok ti is tudatosabb tagjaivá a fogyasztói társadalomnak. Addig is nézzetek szét szuper zero waste termékeink között és lépjetek egy zöldebb útra!