Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Legyen az új év tudatosabb! Zero waste életmód - Minden, amit érdemes tudnod róla II.

2021.12.29 10:00

Előző blog cikkünkből megtudhattátok, hogy mi is az a zero waste életmód, honnan ered és mi a lényege. Mai írásunk pedig iránymutatást nyújt azok számára, akik szeretnék kipróbálni ezt a fajta életformát és egy zöldebb, fenntarthatóbb jövőt építeni maguk és környezetük köré. Vágjunk is bele!

Legyen az új év tudatosabb! Zero waste életmód - Minden, amit érdemes tudnod róla II.

Gondolkodj pozitívan a zero waste-ről: minden apró tett is tett!

“Ugyan, nem csak rajtam múlik!” - ugye Te is találkoztál már ezzel a kifejezéssel, vagy akár a Te szádat is elhagyta már?! Sok ember fejében tévesen él a képzet, miszerint saját hulladéktermelésük eltörpül a világ óriási fogyasztásához képest és mit számít “egy kis” műanyag, vagy üveg saját háztartásukból…?! Igenis sokat számít! Ha minden ember így vélekedne a szemétfelhalmozásról, akkor a jelenleginél is rosszabb lenne a helyzet! Nem szabad alábecsülni saját lehetőségeinket, igenis meg kell tenni a tőlünk telhetőt, annak érdekében, hogy minimalizáljuk a keletkező hulladékot - még akkor is, ha ezek kis lépésnek tűnnek!

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a hulladékmentes, zero waste életmód kialakítása egy hosszú, tanulással teli folyamat, ne várj csodát egyik napról a másikra! Lesznek bizony meglepetések az út során, ahol számos jól és kevésbé jól működő megoldással találkozhatsz majd. Egy biztos: ha belelendülsz, biztosan nem fogsz tudni megállni. Ha elbizonytalanodnál akkor pedig csak gondolj a környezetedre, a Földre, vagy a következő generációkra, akiknek az apró tetteiddel is jót cselekszel.

Tudatosítsd magadban az úgynevezett “5R módszert”!

A zero waste életmódot követők táborában egyre elterjedtebb ez a kifejezés, amit magunkban tudatosítva könnyebben lemondunk felesleges holmikról, vagy logikusan szelektáljuk őket. Az 5 R az angol szavak kezdőbetűit jelöli: Az 5R az alábbi angol szavak kezdőbetűit jelöli:

  • “Refuse” (visszautasítani): utasítsd vissza, vagy mondj nemet! – Gondold át: Tényleg szükségem van erre a termékre?
  • “Reduce” (csökkenteni): minimalizáld a felhalmozást! – Gondold át: Valóban ekkora mennyiséget kell használnom ebből a termékből?
  • “Reuse” (újra használni): használd újra! – Gondold át: Az élet más területein újra fel tudom majd használni ezt a terméket?
  • “Recycle” (szelektálni): szelektálj! – Gondold át: Mi az a termék, amit szelektíven tudok gyűjteni és újrahasznosítani?
  • “Rot” (komposztálni): komposztálj, a saját és a Föld érdekében! – Gondold át: Mire tudnám felhasználni a főzés után megmaradt, már nem felhasználható zöldségeket? Vajon jól jön majd a kiskert trágyázásához?

Íme néhány további tipp a tudatosság felé vezető útra:

Tartsd meg a használható műanyagokat!

A zero waste életmód természetesen nem azt jelenti, hogy azonnal meg kell szabadulnod az otthonodban található összes műanyagtól, hiszen ez képtelenség és pazarlás is lenne! Ehelyett gondold végig, hogy milyen műanyagjaid vannak otthon és, hogy azokat milyen rendszerességgel használod. Ha olyan eszközt találsz, amit rendszeresen használsz (pl. WC-kefe, gyümölcstál, kaspó a növényeknek), használd csak amíg lehet, bőven ráérsz akkor újra cserélni, ha tönkre megy, elkopik. Ekkor jöhet a szelektív hulladékgyűjtés és egy új, környezetbarát alternatíva beszerzése.

Használj saját dobozokat, zacskókat a vásárlás során!

Sajnos manapság a legtöbb étterem, kifőzde, vagy büfé még mindig a habszivacsból készült dobozokat és műanyag evőeszközöket csomagol az ebéd mellé. Légy előrelátó! Ha a városban vagy és beugrasz egy menüre, vidd magaddal a saját ételhordó dobozodat, evőeszközödet! Ha pedig a szupermarketbe ugrasz le a vacsora alapanyagokért, vigyél magaddal zöldségek, vagy gyümölcsök tárolására alkalmas pamut zsákot! Ne feledd: ezen termékeket csupán egyszer kell megvásárolnod, mégis éveken át kiszolgálnak majd!

Válaszd a vegyszermentes mosást!

Ugye mindenki tudatában van annak, hogy a mosás során keletkező szennyvíz hosszabb-rövidebb időn belül ugyan, de visszakerül a földi körforgásba. Hiába a tisztítási folyamatok, nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy vizeink ezáltal veszélyben vannak. Készíthetsz otthon saját mosóport, vagy öblítőt, de az Ecoegg mosótojásokat éppen erre a célra találták ki! 

Ugyan egyszerű, mindennapi élethelyzetnek tűnnek, annál sokkal nagyobb koncentrációt és tudatosságot igényelnek ezen zero waste életmód irányába tett lépések. Légy büszke magadra minden apró cselekedetedért, amit az eltökéltség útján végzel. Hidd el, embertársaid és Földünk nem lehet ezért elég hálás Neked! Az Ecohaztartas.hu segít neked lépést tenni egy zöldebb jövő felé!